През следващите седмици към Марс предстои да бъдат изпратени космически мисии от 3 държави, информират световните медии.

На 14 юли ОАЕ трябаше да изстрелят сондата "Амал", но лоши метеорологични условия провалиха старта ѝ. Новият старт е насрочен за 16 юли в 23,43 ч. българско време от космодрума Танегашима в Япония.

До края на юли 2020 г. в космоса ще бъдат изстреляни също китайска мисия с роувър и орбитиращ апарат – на 23 юли, и американският роувър "Пърсивиърънс"  – на 30 юли.

 


Фактът, че три държави изпращат космически мисии към Марс през юли не е случаен. В течение на един месец Земята и Марс се намират в най-добра позиция спрямо Слънцето, а това ще съкрати разходите за гориво и времетраенето на пътуването.

 

Планирано е мисиите да достигнат Марс през февруари 2021 г.

Тяхната цел е да изследват атмосферата на планетата и какви промени са настъпили в нея, заради които Марс сега представлява пустиня. Според учените преди милиарди години на Марс е имало реки, езера и океани, а вероятно са съществували и прости организми.

Досега към Марс са изпращани много космически сонди като част от космическите програми на различни държави. В половината от случаите обаче мисиите претърпяват неуспех.

Единствено мисиите на САЩ се оказват успешни. В момента 6 апарата от САЩ, Европа, Индия проучват планетата от орбита.

Прочетете и:

НАСА изпраща нов марсоход в космоса

На Марс наистина има земетресения