Ново американско изследване установи, че ананасите могат да помогнат в борбата срещу COVID-19. Това се дължи на специален ензим, споделя News-Medical.

Изследването е плод на съвместна работа между специалисти от Медицинския център към университета на Небраска и учени от Управлението за контрол на храните и лекарствата.

 

 

Изследователите са установили, че ензимът бромелаин, съдържащ се в ананаса и стеблата му, може да се използва като антивирусен агент, който се бори не само срещу COVID-19, но и срещу потенциални бъдещи коронавирусни огнища.

Резултатите от проучването сочат, че протеолитичният ензим бромелаин потиска активността на вируса, като едновременно оказват влияние върху три компонента, за сметка на които патогенът попада в тялото и започва да се размножава, провокирайки болестта COVID-19.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Предходни проучвания вече установиха, че бромелаинът може да се прилага като терапия при пациенти, които страдат от възпаление и болка. Оказва се, че ензимът се абсорбира добре и има продължителна биологична активност.

Според изследователите предимствата на бромелаина могат да се използват и в борбата срещу коронавируса.

Прочетете също и:

Това лечебно растение потиска коронавируса

Мръсният въздух води до по-тежко преболедуване на COVID-19

Наистина ли пясъкът е ключов фактор за успеха на ваксинацията