Американски учени установиха, че екстрактът от пелин възпрепятства развитието на SARS-CoV-2 в лабораторни условия. Това сочат резултати от изследването, публикувани на сайта bioRxiv, цитирани от DarikNews.bg.

Artemisia annua или пелинът е широко разпространен в различни страни по света. Известно е, че това растение произвежда артемизинин – вещество с доказана антивирусна активност, което се използва повече от две хиляди години за лечение на тропическа малария. Доказано е също, че билката има антивирусни ефекти срещу SARS-CoV-1 – вирусът, който причини епидемията от атипична пневмония през 2002-2003 г.

Изследователи от Колумбийския университет в Ню Йорк, Университета във Вашингтон и Политехническия институт в Уорчестър демонстрират, че горещият воден екстракт от листа на пелин има антивирусна активност срещу SARS-CoV-2. Те са тествали ефекта на екстракти от седем сорта на растението от четири континента върху новия коронавирус.

Всички екстракти показват активност срещу SARS-CoV-2, въпреки че една от пробите се съхранява от 2008 г. Според учените това предполага, че активното вещество присъства във всички сортове пелин и се запазва стабилно при продължително сухо съхранение на стайна температура. 

Активната съставка в екстрактите вероятно не е артемизинин, а някои други или комбинация от съставки, които действат синергично, за да блокират вирусната инфекция след проникване, смята ръководителят на изследването.

Според учените веществата от пелин спират развитието на SARS-CoV-2 след проникването му в клетките. Те се надяват, че ако последващите клинични изпитвания са успешни, капсулираният прах, направен от изсушени листа от пелин, да се превърне в евтино и безопасно лечение срещу новия коронавирус, което може да се използва на места, където ваксинацията е трудна за организиране.

Прочетете и:

Тази напитка убива всички вируси

Учени разкриват дали слънцето помага срещу коронавирус

Билката медуница помага на дихателните пътища