Замърсяването на въздуха отдавна е екологичен и здравен проблем – но сега на него трябва да се погледне и като на проблем с човешките права. Всяка година по света от преждевременна смърт, свързана със замърсяването на въздуха, умират 7 млн. души, вкл. над 600 000 деца.

"Нека поставим тези 7 млн. случая в контекст – това са повече смъртни случаи на година отколкото от войни, убийства, туберкулоза, ХИВ, СПИН и малария, взети заедно" – това са думите на Дейвид Бойд, експерт на ООН в интервю за фондация "Томпсън Ройтерс".

"Това е световна здравна криза, по която нистина трябва да се вземе отношение. Замърсяването на въздуха нарушава правото на живот, на здраве, правата на детето, и правото на живот в здравословна и устойчива околна среда." 

В своя доклад, представен на 15.01. пред Съвета на ООН за правата на човека в Женева, Бойд изброява редица стъпки, които могат да прадприемат правителствата, за да намалят замърсяването на въздуха.

В качеството си на преподавател по право, политика и устойчиво развитие в Университета на Британска Колумбия Дейвид Бойд смята, че проблемът със замърсяването на въздуха е бил подценен на много места по света, а най-засегнати са маргинализираните слоеве от населението.

До известна степен причината е в това, че видимата част от замърсения въздух често бива изчистена, но се пренебрегва замърсяването на тази част, която е невидима за окото.

"Взели сме отношение по някои видове замърсяване на въздуха на някои места, но голяма част от замърсяването на въздуха, с което си имаме работа днес, не може да бъде видяна и помирисана. Това са онези микроскопични частици, които хората вдишват в дробовете си". 

Гледайте видеото на Vbox7.bg по темата

Прочетете и:

Замърсеният въздух влияе на интелекта

Знаем ли какво дишаме