Омръзнало ли ви е от досадните комари, които търсят всевъзможни начини да се промъкнат в спалнята ви през лятото? Ето няколко природни решения, които ще отблъснат неприятните насекоми:

Лавандула

За комарите ароматът на лавандула е силно отблъскващ. Можете да засадите в градината си, а ако нямате такава, можете да сложите няколко саксии на балкона.

Невен

Невенът е растение, което се отглежда лесно. Освен това, в него има вещество, наречено вещество thiophenes, което отблъсква насекомите – комари, листни въшки, бяла муха, мексикански бръмбар, гъсеници и др.

Здравец

Здравецът има свойството да действа отблъскващо на комарите и много видове други вредители. 

Розмарин

Не само, че розмаринът е подправка със страхотен вкус, но и има особено добър ефект срещу насекоми. Ако често палите свещи, можете да слагате в тях няколко листенца от растението. 

Мента

Изследванията сочат, че ментовото олио може да отблъсне носителите на заразни болести като малария, жълта треска и др. в продължение на 60-180 минути.

Джоджен

Джодженът е едно от най-популярните средства срещу комари. Дори можете да носите пресни листа от растението в джоба си, за да държите кръвосмучещите насекоми настрана.

Босилек

Освен като подправка за италианската ви паста, босилекът може да ви послужи и за да изгоните досадните комари. Неговата остра миризма силно ги отблъсква, а последните изследвания сочат, че дори е отровен за тях.