Често се случва да се оплакваме от повишени нива на стрес. Възможно е това да ни се случи и съвсем скоро, тъй като ще настъпи краят на летните отпуски и началото на облачните дни, което винаги допринася за промени в настроението.

Прекомерният стрес в ежедневието се отразява както на психическото, така и на физическото ни състояние. Докато някои от тези ефекти са краткотрайни, други могат да предизвикат сериозни заболявания като диабет, проблеми с храносмилането, сърдечни болести, мигрена и тревожност. Вижте кои храни имат свойствата да успокояват и разтоварват:

Яйца

Яйцата са една от най-универсалните и вкусни храни. Наричани още мултивитамини на природата, яте са наситени с протеини, витамини, минерали и антиоксиданти. Тези хранителни вещества са от съществено значение за здравословното справяне със стреса. Рядко вещество, съдържащо се в изобилие в яйцата, е холинът. Нуждаем се от него за оптимално здраве и функция на мозъка, както и за успокояване на стреса.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Чай от лайка

Екстрактите от лайка и нейните изсушени листа отдавна се използват като естествено средство за облекчаване на стреса. Консумацията му насърчава по-добрия сън и се бори с психични заболявания като депресия и тревожност. Според различни проучвания редовната консумация на чай от лайка води до значителни промени в нивата на кортизол.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Боровинки

Тези плодове са чудесен избор за вечерно похапване или допълнение към зърнената ни закуска или смути. Не е много популярен факт, но с боровинките можете моментално да подобрите настроението си. Те се борят успешно и с всяко възпаление или клетъчно увреждане, причинено от стрес. Проучванията показват, че консумирането на храни с високо съдържание на флавоноиди, като боровинки и стафиди, помага за по-добро управление на стреса и неговите странични ефекти.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Нахут

Освен че е пълен с протеини и фибри, нахутът може да успокои мозъка ви, когато стресът се опитва да надделее над вас. Тази храна изобилства от витамини и минерали като магнезий, цинк, калий, селен, мед и витамини от група В го прави чудесна храна за облекчаване на стреса.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Матча

Не всички са запознати с матчата, но този яркозелен прах е доста популярен сред тези, които се занимават със здраве и фитнес. Той съдържа L-теанин, който е вид аминокиселина, която атакува стреса. Въпреки че всички видове зелен чай имат тази аминокиселина, матчата се счита за по-добра, тъй като се извлича от насаждения от зелен чай в сенчести райони.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Слънчогледови семена

Слънчогледовите семена са един от най-добрите източници на витамин Е. Този витамин е чудесен антиоксидант и помага в борбата с психичните заболявания. Диета с липса на витамин Е може да причини мозъчни заболявания и промени в настроението. Поръсете малко слънчогледови семена върху вашите салати или десерти, или го използвайте за гарниране на вашите смутита.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Тахан

Тази храна също попада в списъка с храни, с които можем да облекчим стреса в ежедневието си. Можете да го използвате като овкусител за вашите супи или да го намажете на филия хляб, например. Таханът е с високо съдържание на L-триптофан, който играе важна роля в отделянето на хормоните, отговарящи за доброто настроение (допамин и серотонин). Редовната му консумация води до повишаване на настроението и предотвратява симптомите на депресия.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Магданоз

Освен че прави храната по-апетитна, магданозът повишава и хранителната ѝ стойност, като я прави лесно смилаема. Магданозът съдържа антиоксиданти, които са съединения, отговорни за неутрализирането на свободните радикали в организма и предпазването му от оксидативен стрес. Той е свързан с няколко заболявания на мозъка, като депресия. Проучванията показват, че яденето на значително количество антиоксиданти може да помогне при стрес и други свързани заболявания.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Чесън

Миризмата на чесън може би не е една от най-приятните, но уникалният вкус, който придава на всяко ястие, си заслужава. Високото съдържание на серни съединения в чесъна повишава нивата на глутатион в организма. Именно този антиоксидант е първият, който атакува стреса. Проучванията категорично показват, че чесънът облекчава стреса и симптомите, свързани с депресията.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Риба

Рибата несъмнено е най-здравословната храна. Тъй като е богата на протеини, Омега 3, минерали и мазнини, тя сами по себе си е пълноценно хранене. Най-хубавото при нея е, че отнема малко време за подготовка. Сьомгата, сардините и скумрията са известни с по-високата си концентрация на Омега 3 и витамин D. Тези хранителни вещества имат огромна връзка с вашето психическо състояние и здраве. Омега 3 е необходим както за мозъчната ви функция и настроението, така и за да ви позволи да се справите със стреса.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Сладки картофи

Сладките картофи също са в списъка с храни, с които можем да облекчим стреса в ежедневието си. Те са богати на въглехидрати, които помагат за понижаване на нивата на хормоните на стреса в кръвта.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Прочетете също и:

Чудодейните антибиотици от природата

Билки за силен имунитет през есента

С тези храни ще си набавите витамин В12

Лековитите свойства на лавандулата