Белите дробове играят ключова роля за правилното функциониране на нашето тяло, затова трябва да се грижим за тяхното здраве. За щастие каналът "Баба знае" във vbox7 ни е подготвил съвети, които включват някои от най-здравословните храни, които ще ни помогнат да поддържаме дробовете си активни и работещи.

Ябълки

Много изследвания свързват добрата функция на белите дробове с високия прием на витамини С, Е и бета-каротин, а всички те присъстват в ябълките. Този плод е пълен с антиоксиданти, които помагат да запазите белите си дробове здрави.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Орехи

Орехите са чудесен източник на омега-3 мастни киселини. Яденето само на шепа от тях може да помогне в борбата с астмата и други респираторни заболявания. Смята се, че омега-3 мастните киселини са противовъзпалителни хранителни вещества със защитни ефекти при възпалителни заболявания.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Боровинки

Боровинките са едни от най-ефективните плодове, когато си говорим за запазване на здравето на белите дробове. Те са богати на антиоксиданти като витамин С, които помагат в борбата с свободните радикали, които увреждат клетките.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Броколи

Броколите също имат високо съдържание на витамин С, каротеноиди, фолати и фитохимикали, които се борят с увреждащите елементи в белите дробове. Специалистите казват, че броколите съдържат активна съставка, наречена L-сулфорафан, която „подвежда“ клетките да включат противовъзпалителните гени, което допълнително избягва дихателните проблеми.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Лют червен пипер

Капсаицинът в лютия червен пипер помага за стимулиране на секрецията и предпазва слузните мембрани от горните и долните дихателни пътища. Най-добре е да пиете чай от лют червен пипер, който също е чудесен източник на бета-каротин, който има страхотни ефекти върху намаляването на многото симптоми на астма.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Джинджифил

Джинджифилът не само действа противовъзпалително, но също така помага за детоксикацията и помага за елиминирането на замърсителите от белите дробове. Той може да помогне на организма при отпушване на въздушните канали и подобряване на циркулацията в белите дробове.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Чесън

Чесънът съдържа флавоноиди, които стимулират производството на глутатион, което спомага за подобряване на елиминирането на токсини и канцерогени, като допълнително помага на белите дробове да функционират по-добре.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Бонус съвет: Пийте вода!

Водата е най-добрият начин за детоксикация на телесните процеси. Освен това сухите бели дробове са склонни към дразнене и повишено възпаление, следователно е хубаво да пиете шест до осем чаши вода дневно, за да се поддържате добре хидратирани.

Снимка: pexels Снимка: pexels