В петък средиземноморски циклон преминава над Гърция и Турция, а дъждовете, които го съпътстват, ще засегнат южната половина на нашата страна. По-значителна облачност и валежи от дъжд ще има в Централна, Южна и Югоизточна България. В Родопите ще вали сняг.

Астрономическата пролет настъпва в събота, но това не означава, че времето ще е пролетно. От 20 до 24 март страната ни отново ще попадне под влиянието на обширна многоцентрова система с ниско налягане, съобщава синоптикът на NOVA, Николай Василковски.

Валежи от дъжд ще започнат в събота около обяд, а с понижаването на температурите ще падне и мокър мартенски сняг.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Обилни снеговалежи ще има вечерта в неделя, както и през целия ден в понеделник. Очаква се валежите над страната да престанат чак в сряда вечерта.

Снежна покривка ще се образува в много части на страната – в западните райони, в Предбалкана и в Дунавската равнина. Възможно е височината ѝ да достига 20-30 см, но бързо ще се стопи. След това очакваме сериозни количества нов сняг в планините на югозапад и в Стара планина.

В следващите десетина дни времето ще бъде сравнително хладно за това време на годината. Сутрешните температури ще са около и малко над нулата, а дневните стойности ще достигат най-много до 7 градуса.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Затопляне се очаква около 27 март, когато ще се радваме и на няколко предимно слънчеви дни. Около 31 март, както и през първите дни на април, температурите отново ще паднат.

Климатичните модели засега показват, че през април температурите и валежите ще се задържат около нормата.