Средната месечна температура през юни ще бъде около нормата. За по-голямата част от страната тя е между 20 и 22 градуса, за високите полета – от 17 до 19 градуса, а за планините – между 3 и 12 градуса. Очаква се най-ниските температури през юни тази година да са между 7 и 12 градуса, а най-високите – от 32 до 37 градуса.

Месечната сума на валежите също ще е около нормата. За равнините: 50-70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони – от 70 до 130 л/кв.м.

През първите дни на месеца времето ще е сравнително студено. В много райони се очакват краткотрайни превалявания, които ще са временно интензивни и често придружени от гръмотевична активност. Ще има и риск от градушки. До около 5 юни дните ще започват със слънце в часовете преди обяд, след което ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. След това, до края на десетдневието, ще има условия за по-значителни валежи, които ще обхванат и по-обширни райони на страната. Очакваме и чувствително понижение на температурите.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Преобладаващо слънчево ще бъде времето през второто десетдневие. Живакът в термометрите ще се изкачва до обичайни стойности за средата на месеца. Тенденцията е в следобедните часове да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Прогнозират се краткотрайни превалявания, които ще обхванат повече райони в средата и края на периода. В тези дни се очаква и захлаждане.

Стабилизиране на въздушната маса ще има още в първите няколко дни на третото десетдневие. Вероятността за валежи ще бъде ниска и повечето дни ще бъдат слънчеви и топли. Температурите няма да се отклоняват сериозно от климатичната норма. По-голяма вероятност за превалявания има след 26 юни.

През този месец няма да ни липсват и зрелищни астрономически явления. На 10 юни ще има пръстеновидно слънчево затъмнение, по време на което Луната ще е в апогея на своята орбита. Метеорният поток Юнски Боотиди ще бъде активен от 22 юни до 2 юли, а своя максимум ще достигне на 28 юни.

Снимка: pexels Снимка: pexels

На първия ден от месеца слънцето изгря в 05:51 часа и залезе в 20:58 часа. На 30 юни изгревът ще бъде в 5:52 часа, а залезът ще е в 21:08 часа (продължителност на деня: 15 часа и 16 минути).

През юни няма да има допълнителни почивни дни във връзка с национални празници. Месецът има общо 22 работни дни и 4 пълни уикенда.

Прочетете и:

Колко магнитни бури ще има през юни