За 27 юли е в сила жълт код за опасни горещини в половината страна. В 16 области на България температурите днес ще надвишават 35 градуса, на места ще скочат и до 40.

Опасността от възникване на нови горски и полски пожари е изключително висока. Най-уязвимите райони в страната са централните части на Дунавската равнина, долината на река Струма и Югоизточна България.

В сряда времето ще бъде слънчево и затоплянето ще продължи. В повечето райони ще е почти тихо, а над западните части през целия ден ще има купеста облачност. Валежи не се очакват.

Още по-горещо ще е и в четвъртък, когато температури около 40 градуса няма да са характерни само на изолирани места, както във вторник, а ще бъдат отчетени в повече райони.

В София, общината за пореден път организира  раздаване на безплатна минерална вода. На няколко ключови места в 13:00 часа  ще се осигурява вода за гражданите. 

Пунктовете ще са разположени на пл. „Орлов мост" при езерото „Ариана", на площад „Св. Неделя" и при пилоните на НДК. Инициативата ще продължи до 1 август

За същия период от време фирмите, ангажирани с миенето на улиците, ще оросяват столичните булеварди. Това също ще започва в 13 часа.

Още за времето:

Опасно горещо време и в Гърция

Турция с риск от цунами при силно земетресение

Големият бариерен риф засега няма да бъде класифициран като застрашен