Екстремният климат през това има една особеност – тази година ситуацията е по-тежка и са засегнати райони, които досега бяха пощадени, съобщават информационните агенции.

Богати държави като САЩ, Канада, Германия и Белгия попадат в увеличаващ се списък с екстремни прояви на времето, наред с по-бедни и уязвими държави. Южна Европа страда от безпрецедентни горещини и пожари.

Китай пострада от тежки наводнения, но стотици хора се удавиха също в Германия и Белгия – държави, в които такива порои са необичайни. Канада и тихоокеанският северозапад в САЩ пострадаха от страховита горещина с температури над 40°C, придружени от необичайни горски пожари. Пикът на атлантическите урагани и пожари в САЩ едва сега започва.

 

Заради пожарите американският Запад е най-сух от 1580 г. – според данни за влагата в почвата и информация от пръстените на дърветата. Това създава опасност от още по-силни пожари.

Когато са засегнати по-бедни държави, те са по-малко подготвени. В богатите държави също има жертви, но по-малко.

Според климатолозите още е рано да се каже дали лятото на 2021 г. ще постави рекорди за бедствия, но няма съмнение, че ставаме свидетели на екстремни събития, пораждани от промените в климата в нови територии.

Броят на климатичните бедствия тази година досега е малко по-голям от средното за предишните години. През 2020 г. изненадващите рекордни горещини бяха в Сибир, където населението е малко. Сега жегите са в Портланд, Орегон и Британска Колумбия и съответно медиите им отделят повече внимание.

За специалистите няма съмнение, че общото покачване на температурите в света съвпада с предвижданото преди 20 години, но горещите вълни и наводненията са по-екстремни от очакваното.

Прочетете и:

Климатолози: трябва да знаем точно към какво се адаптираме

Рекордните горещини вероятно ще станат обичайни

Защо има все повече убийствени горещини и опустошителни пожари