Страни, засегнати от сушата, обявиха съюз, за да си помагат взаимно с управлението на недостига на вода чрез споделяне на технологии и опит, предава Ройтерс.

Съобщението беше направено в кулоарите на конференцията на ООН за климата COP27, която се провежда в египетския курорт Шарм ел-Шейх.

Обръщайки се към представители на Алианса, губернаторът на Кения Сесили Мбарире обяви, че страната е свидетел на най-страшната суша от 40 години.

Заместник-изпълнителния секретар  на Конвенцията на ООН за борба с опустиняването Андреа Меза съобщи, че според научни изследвания се прогнозират още по-дълги периоди на суша. Тя добави, че е необходима повече подготовка за следващото засушаване.

Сушите по света са станали с 29% по-чести от 2000 г. насам.

Климатолози казват, че сушите ще станат по-тежки и чести през следващите години. Те ще продължават и по-дълго, тъй като глобалното затопляне нарушава метеорологичните модели.

До 2050 г. климатичните смущения от типа на силен вятър и пороен дъжд могат да струват на световната икономика около 5,6 трилиона долара.

Алиансът ще се стреми да мобилизира ресурси за борба със сушата там, където е необходимо, каза в изявление президентът на Испания Педро Санчес Перес-Кастехон, но не даде подробности за това колко пари могат да бъдат предоставени.

Прочетете и:

Пустинята Дунав: екологична катастрофа и спряно корабоплаване

Висок риск от недостиг на вода до 2050 г.

„Сушата в Западна Европа е невиждана”, казва климатолог