В годишното си обръщение пред Общото събрание на ООН британският премиер – визирайки климатичните промени, заяви, че световните лидери имат огромна власт да променят нещата към по-добро и да спасят страните си.

На 31 октомври  в Глазгоу започва 26-ата конференция на ООН за климатичните промени. Конференцията е от изключително значение, а задачата ѝ е да провокира много по-амбициозни мерки за овладяване на промените в климата, като осигури финансови средства за целта.

Сполед учените без решаващи мерки глобалното затопляне скоро ще излезе извън контрол. "Трябва да покажем, че сме способни да се учим и да съзряваме и най-сетне да поемем отговорността за унищожението, което причиняваме не само на нашата планета, но и на самите себе си. Време е човечеството да порасне", призова Борис Джонсън.

 

Като положителен пример той изтъкна ангажимента на Китай да не изгражда въглищни електроцентрали в чужбина, както и обещанието на САЩ да удвоят финансирането на развиващите се страни за справяне с климатичните промени до 11,4 млрд. долара годишно.

В петък беше публикуван анализ на ООН на поетите от всяка държава ангажименти по Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Според документа глобалните парникови емисии през 2030 г. ще бъдат с 16% по-високи от 2010 г., което е твърде далеч от намаляването с 45%, което е нужно, за да бъдат предотвратени катастрофални промени на климата.

Прочетете и:

Климатичните промени са факт днес, не утре или след 10 години