Светът се приближава все повече към критичната точка на глобалното затопляне – тя може да бъде достигната през следващите 5 години. Вероятността глобалните температури да надминат с 1,5 градуса температурите през доиндустриалната епоха вече е 40%, съобщават световните медии, позовавайки се на доклад на Световната метеорологична организация.

За проучването Световната метеорологична организация използва данни от няколко източника, между които са НАСА и Националното управление по изследване на океаните и атмосферата на САЩ.

Прогнозата е, че всяка следваща година от 2021 г. до 2025 г. ще бъде с един градус Целзий по-топла. Затоплянето ще засегне почти всички райони на планетата.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

2020 година беше една от трите най-топли години със средна температура, която беше с 1,2°C над доиндустриалнте нива. Според прогнозата има 90% вероятност една от посочените години да стане най-топлата, откакто се води статистика.

Все пак светът едва ли ще премине критичната граница, установена от Парижкото споразумение за климата, тъй като то визира температурите за 30-годишен период, а не през отделни години.

От друга страна сме свидетели на горещите вълни, топенето на ледовете, затоплянето на океаните и миграцията на видовете към по-прохладни райони – това са все индикации, че Земята неумолимо се затопля.