Стотици хиляди риби, отглеждани лагуна в Северозападна Гърция, умряха заради студа, след като страната бе ударена от снежната буря Елпида тази седмица, предават световните медии.

Умрелите риби са от видовете ципура и бяла ципура. Те изплуваха на повърхността на лагуната Ричо в езерото Дрепано рано сутринта във вторник, когато температурата на водата се понижи под нула градуса.

Според служителите на държавната рибна ферма щетите са огромни, тъй като умрялата риба е около 50 тона. По думите им досега температурата в района никога не е падала толкова ниско.

 

 

Заграждението на лагуната е възпрепятствало рибите да доплуват до по-дълбоките води на езерото или морето, където биха имали възможност да оцелеят. Приината за смъртта им е термален шок.

Рибите от вида ципура са изключително чувствителни на ниски температури и трудно могат да оцелеят при температура под 4 градуса. Обикновено през януари термометрите в лагуната показват стойности около 7-8 градуса.

В рибната ферма плуват близо 600 000 риби, представители на различни видове, които не са пострадали от студа както 50-е тона ципура.

Прочетете и:

Гърция и Турция вече се възстановяват от снежния хаос

Неработен ден в Гърция заради многото сняг

Гърция в плена на снежната буря Елпида