В родната Efbet лига мачовете вървят и вече някои футболисти излязоха напред в листата на голмайсторите. Много залагащи се интересуват живо от въпроса, заради по-интересните коефициенти при спортни залози и възможности за изграждане на стратегия. Те искат да разчитат повече на индивидуалните качества на даден играч и по-малко на колективните на целия отбор.

В тази статия ще разгледаме топ 5 голмайсторите на Efbet лига и какъв е балансът между стойността на коефициентите и вероятността да отбележат попадение. Ще предоставим повече информация за тях и контекст в тяхната история.

Ивайло Чочев

Той със сигурност е един от най-големите таланти на българския футбол и перлата на школата на Чавдар (Етрополе), от където тръгва. В момента играе за ЦСКА 1948 и от 2020 година, когато постъпва там, минава през период на пречистване и връщане към потенциала си. Припомняме, че той прекара 5 сезона в Серия А, с отбора на Палермо. В крайна сметка се наложи да отиде в Пескара, където нищо не проработи. От както е с екипа на ЦСКА 1948, нещата му се получават и бележи много голове. В настоящия сезон има 13 гола в 15 мача, заедно с една асистенция. Има основна заслуга тимът да е на третото място във временното класиране.

Срещу духът му имаше и друг удар, тъй като не беше повикан в групите на националния тим за мачовете от Лигата на Нациите. Това обаче не го сломи, а го мотивира, защото той публично обяви, че приема решението. Той сподели радостта, че все пак ЦСКА 1948 има трима представители в селекцията на България. Обеща да играе по-добре, за да се върне при следващите лагери. И засега прави точно това.

Бернард Текпетей

Следващото име в списъка е много интересно. То е на чужденец, който играе в България и има интересна история. Текпетей е 25-годишен и в последните години беше собственост и актив на Шалке от Германия. Той беше пускан под наем в Алтах, след това беше продаден на Падерборн и откупен обратно. Следва наем в Дюселдорф, след който се завръща в Шалке и от юли, 2020 година е под наем в Лудогорец. В първия си сезон отбеляза само два гола, но в следващия отбеляза десет. В крайна сметка тимът от Разград откупува правата му. Тази година в 12 изиграни срещи има седем гола и 3 асистенции.  Показва се като обещаващ играч, който има по-универсален стил и си струва да следим неговото развитие.

Антоан Бароан

Отиваме в Пловдив, където за Ботев играе едно 22-годишно момче от Франция. Той тръгва от школата на Ниор в Лига 2. С пристигането си миналия сезон отбеляза 5 гола в 27 срещи, което беше добър сигнал за адаптацията му. В настоящия сезон има седем гола в 12 срещи. Очакваме да се наложи като по-твърд титуляр, който ще търси трансфер към чужбина. За играч без много опит, придобит като свободен агент, Ботев Пловдив показва сериозен нюх. Той е категоричен, че не иска просто да трупа голове на сметката си, а да развие стила си на игра. Често е пускан като резерва и доказва, че има защо да се разчита на него.

Има още трима футболисти, които са с по седем гола на сметката си:

– Димитър Митков

– Брайън Морено

– Алварес Абобакър Тунгара

Димитър Митков

Началото на футболното приключение за Митков е в Спартак Варна, където е забелязан от Лудогорец. Играе доста мачове за втория отбор, но не успява да се наложи в първия. От там го отдават под наем на ЦСКА 1948, където също не успява да намери ритъма. След това обаче е купен от настоящия си отбор, Локомотив София, където започва да пише историята си. Тази година в 13 мача отбелязва 7 гола. Присъствието му при железничарите влияе добре на атмосферата. Видимо самочувствието и увереността му се трупат, което влияе положително на играта. Има нужда от това, тъй като в Лудогорец се сблъсква с много от негативите на прехода между юношески и мъжки футбол.

Бирсент Карагерен

Последното име, което ще разгледаме в настоящият материал е на един по-утвърден играч, който играе на поста полузащитник. Той е футболист на Локомотив Пловдив, има две Купи на България, Суперкупа на България и сребърен медал от Първа лига. Утвърдил се е в отбора си и в момента има шест гола на сметката си през този сезон. Неговата история е много интересна, защото само шест месеца след игра в "Б" група е придърпан към елита от Етър. Следва много силно представяне във Верея (Стара Загора), което кара Локомотив Пловдив да върне своята юноша у дома. След това помага на Дунав Русе да постигне рекордното четвърто място в класирането. След трусовете в Русе, той се върна отново в Пловдив, където с черно-белите постигна много успехи и дори беше повикан за националния отбор. Определено трябва да бъде проследяван.