Спешни мерки ще бъдат въведени в Скопие и град Тетово, за да се предпазят хората от опасно високите нива на замърсяване на въздуха, заяви правителството на Северна Македония. Мерките ще влязат в сила от 28 януари.

По информация на властите нивата на токсичните частици във въздуха са 11 пъти над безопасните нива в два последователни дни, което създава риск за здравето.

Правителството призовава бременните жени и хората на възраст над 60 години да не излизат навън, строителните компании да намалят работата на открито, а спортните и други прояви на открито да бъдат забранени в дни с голямо замърсяване, научихме от NOVA.

Служебните коли на правителството ще бъдат използвани два пъти по-малко. Здравното и социалното министерство ще трябва да осигурят подслон за бездомните хора и да се увеличат услугите на бърза помощ и визитите по домовете на хората с хронични заболявания.

От години насам Северна Македония е в топ 5 на най-замърсените страни в Европа. По оценки на здравните власти в ежегодно умират над 3000 души заради замърсеният въздух, който се дължи предимно на масовото използване на печки на дърва по време на студените зими, карането на стари коли и практиката за горене на боклук.

В последните месеци се проведоха протести от десетки екологични групи, които настояха правителството да предприеме действия, за да намали замърсяването.

Още по темата:

Скопие е един от най-замърсените градове

Столицата ни е на 13-о място по мръсен въздух в света

Мръсният въздух убива хиляди души в Западните Балкани