София се отказва от зарята в новогодишната нощ, предава NOVA.

Два дни преди да посрещнем 2022 година, кметът Йорднака Фандъкова се присъедини към призива на Фондация „Четири лапи“ общините да отменят новогодишното шоу с фойерверки.

Парите за пиротехника в столицата ще се използват за светлинно шоу в навечерието на Нова година. То ще започне в 19:00 часа на 31 декември, съобщават от Столична община.

„С нашата инициатива призоваваме и гражданите да не използват или поне да ограничат използването на фойерверки в празничните дни. Силният шум от гърмежите се отразява негативно както на бебетата, така и на децата в неравностойно положение и на животните.

Не на последно място това е един от факторите, които в пъти увеличава замърсяването на въздуха, особено при неблагоприятни метеорологични условия като липса на вятър и ниски температури, когато фините прахови частици не могат да се разсеят и остават във въздуха, който дишаме“, каза още Фандъкова.

Без заря също остават Стара Загора и Кюстендил.

Кметът на Стара Загора подкрепи предложението на съгражданите си и реши средствата, предвидени за закупуването на фойерверки, да бъдат дарени за каузата "С Диди съм за крачка напред", която помага на пострадалата тежко при пътен инцидент в града Диана Митева.

Община Кюстендил досега е разчитала на дарители, които са осигурявали фойерверките за Нова година. Сега те призовават тези хора да изпратят заделените за пиротехника средства за дарителската кампания „Заедно за Оги“.

От друга страна, първите минути на 2022 година ще бъдат посрещнати с ледени фигури и заря от различни локации в петте района на Варна. На централния площад „Свобода“ в Хасково е организирано празнично хоро под светлините на традиционните фойерверки. Общината в Пловдив така и не отговори на призива също да се откаже от зарята.

Прочетете и:

Красиви, но вредни: Как фойерверките се отразяват на качеството на въздуха