Сняг и силен вятър в Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина усложняват движението по пътищата, а на шофьорите се препоръчва да карат с повишено внимание, предаде МИА.

Зимни условия са обявени по много пътища по хърватското крайбрежие - в Горски Котор, Лика, Задар и централната и северозападната част на страната, а за някои участъци влезе в сила забрана за движение на товарни коли.

Хърватските медии съобщиха, че са прекъснати много фериботни връзки с островите в Адриатическо море. В северната част на Адриатическо море има прогнози за слаби валежи от сняг, съпътствани от буря, а в Далмация се очаква да вали дъжд.

В по-голямата част на Босна и Херцеговина от сутринта е затруднено движението заради падналия сняг.

В Словения през деня се очаква спиране на валежите от сняг и отслабване на вятъра. Температурите през деня няма да надскочат нулата.

"Оранжев код" за опасни метеорологични условия е обявен в девет окръга в Румъния.

Редица училища в Букурещ останаха затворени днес, а националната железопътна компания обяви закъснения на влаковете, съобщава електронното издание на вестник "Ромъния либера".

Националната метеорологична служба обяви "оранжев код" за снежни бури за южните окръзи Вълча, Арджеш, Дъмбовица, Прахова, Бузъу, Илфов, части от окръзите Олт, Телеорман и Гюргево, както и в Букурещ. Скоростта на вятъра се очаква да превиши 70 километра в час, а снеговалежът ще бъде под формата на снежни виелици.

Училищните инспекторати обявиха също, че по-голямата част от учебните заведения в окръзите Олт, Бузъу, Арджеш, Гюргево, Дъмбовица и Браила също няма да работят.