На 4 април нов средиземноморски циклон ще ни накара да си припомним зимата, въпреки че астрономическата пролет настъпи.

Зоната с ниско атмосферно налягане се очаква да се формира по Адриатическото крайбрежие в началото на уикенда, а в неделя центърът му да се придвижи над Гърция и да се отправи към Черно море. В същото време от Северозапад към Балканите ще се приплъзне и порция студен арктически въздух, научаваме от NOVA.

Всичко това ще се отрази върху температурите в неделя. Времето ще бъде облачно, а преди обяд ще има интензивни превалявания над югозападните райони. В хода на деня валежите ще се придвижват на изток.

В часовете следобед и вечерта температурите в Предбалкана и високите места в Западна България ще паднат до критичните стойности, в които дори на по-малка надморска височина дъждът ще започне да се примесва с мокър сняг. А в югозападните планински масиви и Стара планина ще вали обилно с натрупване на снежна покривка.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Очаква се снежната покривка в отделни планински райони да се увеличи с около 15-20 см. Натрупване, макар и в скромни количества, все пак е възможно в райони като Драгоман, Годеч, Трън, Дупница и Перник и Кюстендил.

Пролетни снеговалежи ще паднат и в столицата, но там ще бъде трудно да се задържи снежна покривка.

Възможни са усложнения в трафика по планинските пътища в неделя следобед и в ранните часове на понеделник.