Заради обилните снеговалежи редица пътища в страната бяха затворени. Движението по магистрала „Хемус” на територията на София-област за камиони над 12 тона беше ограничено малко след 3:00 часа тази сутрин, предава NOVA.

Проходът „Шипка”

Възстановено е движението през прохода „Шипка“, информираха от АПИ малко след 9:00 ч. Причина за затварянето му станаха бурният вятър и ограничената видимост. Имаше и закъсали автомобили. 

Проходът на Републиката

Над 20 часа продължава обилният снеговалеж в Прохода на Републиката, след Вонеща вода. Техниката работи денонощно, на терен са 18 машини.

В сила е изискване тежкотоварните автомобили над 12 тона да преминават само с вериги. На "Предела" снежната покривка е около 30 см, а температурата е минус 3 градуса. През нощта е имало няколко инцидента с аварирали тежкотоварни автомобили.

Смолянска област

В Смолянска област снеговалежът не е спирал от вторник вечерта. По високите места снежната покривка достигна до около 70 см. Главният път от Пловдив до Смолян е почистен само до разклона за Забърдо. Снегът предизвика и няколко катастрофи по улиците на Смолян, без пострадали.

Тежка е обстановката в проходите „Рожен”, „Пампорово” и „Превала”. Там автомобилите задължително трябва да са оборудвани с вериги, а камионите над 12 тона и тези с полуремаркета не се допускат. През нощта в прохода „Рожен” е имало закъсали тирове и се е наложило да бъде изпратена тежка техника.

Магистрала „Струма“

Временно се ограничава движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по АМ „Струма“ от пътен възел „Бобошево“ само в посока София поради снегопочистване.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Още по темата:

Внимавайте: опасно време в половината страна