Слънчевото изригване е експлозивен процес на отделяне на енергия в атмосферата на Слънцето, което води до внезапно увеличаване на яркостта му. Мощните слънчеви изригвания са свързани с изхвърлянето на плазма и други частици през короната на Слънцето в космическото пространство.

Ако изригването е по посока към Земята, частиците могат да навлязат в горната земна атмосфера (йоносферата) и да предизвикат ярки северни сияния. Геомагнитните бури, които са резултат от слънчевите изригвания, смущават разпространението на радиовълните – например сигналите на радиотелевизионни кули, тези на мобилните комуникации, на системите за сигурност и отбрана, както и на различни навигационни уреди.

 


Слънчевите изригвания имат различна сила – типичното изригване от 1020 джаула е достатъчно, за да бъде забелязано. Обикновено на слънчевата плазма са ѝ нужни няколко дни, за да достигне Земята.

Честотата на възникване на слънчевите изригвания варира от няколко на ден – когато Слънцето е особено активно, до по-малко от едно на седмица – когато Слънцето е спокойно. Нивата на слънчево излъчване и изхвърляне на слънчев материал, броят и размерът на слънчевите петна и слънчевите изригвания проявяват колебания в синхрон – от активно до тихо и отново до активно, с период от 11 години.  

Въпреки че съществува консенсус относно източника на енергия на изригванията, участващите механизми не са проучени. Учените все още не могат да прогнозират слънчевите изригвания с точност.

Още по темата:

Случи се най-силното слънчево изригване за последните години

Как влияят на здравето магнитните бури