С тихо и слънчево време започва седмицата след почивните дни. Дневните температури ще са обичайни за месеца – между 20 и 25 градуса. По-топло ще е в Западна България.

В планините ще бъде слънчево и почти тихо, с максимални температури от 10 до 20 градуса. По крайбрежието ще бъде прохладно и предимно слънчево. Живакът в термометрите ще се колебае между 14 и 17 градуса.

Във вторник от запад ще започне заоблачаване, но това няма да се отрази на температурите, които дори ще продължават да вървят нагоре.

От сряда обаче ще имаме чувството, че гледаме нов епизод на сериала "Пролетни капризи" заради преминаването на поредния студен атмосферен фронт. Очакваме следобедни валежи, придружени от гръмотевична активност. Дъждът ще е краткотраен, но интензивен и предимно в централните и западните райони на страната.

Рискът от образуване на градушки ще бъде повишен. Очакват се и резки пориви на вятъра.

Снимка: pexels Снимка: pexels

В четвъртък времето ще започне да се успокоява, но все още ще бъде облачно и дъждовно. Преваляванията обаче ще са по-слаби и на по-малко места.

Ново затопляне очакваме в петък, когато дневните температури на места ще надвишават 25 градуса, а през уикенда се прогнозират стойности около и над 30 градуса. В неделя обаче се очертава обстановка с преминаване на студен фронт.

Тогава, както и в понеделник, валежите ще преминат от запад на изток в следобедните часове. Отново очакваме гръмотевична активност.

Дългосрочната прогноза сочи, че превалявания ще има до следващата сряда, след което времето за кратко ще се успокои. Предстоят няколко дни на слънчево и топло време, а след 24 май отново ще вали.

Какво ще е времето през май разберете ТУК.

Още за времето:

Кои са 7-те най-опасни туристически дестинации в света

Смъртоносни лавини паднаха във Френските Алпи

Интересни светлини се появиха в небето над България