Последни данни сочат, че река Темза е една от най-силно замърсените реки на Земята.

Специалисти изчислили, че в реката се вливат 94 хиляди частици микропластмаса всяка секунда, което е повече от количеството им в Дунав и Рейн, съобщават световните медии.

 

 

Учените са открили микропластмасови частици в телата на раци, които живеят в реката, по чийто брегове се трупат най-различни боклуци, като влажни кърпички, изхвърляни в тоалетните чинии.

Изследователи от колежа Роял Холоуей, университет на Лондон, апелират към прилагането на по-стриктни правила за обозначаване и изхвърляне на пластмасови отпадъци. Те алармират, че проблемът със замърсяването става все по-сериозен с напредването на пандемията от коронавирус, тъй като маски и латексови ръкавици се изхвърлят непрекъснато.

"Изследванията сочат колко много различни видове пластмаса - от микропластмаси във водата до по-големи отпадъци, които буквално задръстват крайбрежието, могат да застрашат широк спектър от организми, които обитават река Темза", казва проф. Дейв Морит от Роял Холоуей.

 

 

"Нарасналото потребление на пластмаси за еднократна употреба и неподходящото им изхвърляне, включително на маски, ръкавици и почистващи продукти по време на кризата с COVID-19, може да задълбочи", допълва професорът.

"Изследването ни показа, че са нужни по-стриктни правила за означаване и изхвърляне на тези продукти. Има огромно поле за последващи проучвания за въздействието на микропластмасите и микрофибрите в организмите в Темза", коментира Катрин Маккой, ръководител на изследването.

От друга страна е важно да се отбележи, че учените са отчели спад в наличието на тежки метали в реката.

Прочетете и:

Големите реки в Европа са пълни с използвани ръкавици и маски

Замърсено ли е крайбрежието на Япония с микропластмаса

Плува ли кит в Темза