Серия от силни трусове в Гърция в неделя вечерта. Сеизмична активност е отчетена и в Северна Македония.

Първото земетресение в южната ни съседка е регистрирано около 15 минути преди полунощ в неделя. Магнитудът му е бил 5,5 по скалата на Рихтер, а епицентърът се намирал на 4 км в североизточна посока от град Лерин.

След това са отчетени два вторични труса със сила съответно 3,5 и 4,2 по Рихтер. Серията продължава и до 8:30 часа в понеделник сутрин Европейският сеизмологичен център отчита 27 труса с магнитуд между 2,0 и 3,9 със същия епицентър.

Първото земетресение е изплашило жителите на Битоля в Северна Македония. Градът се намира на 24 км от епицентъра на труса.

„Трусът беше много силен. На 24 километра от Битоля – в Лерин. С магнитуд 5,8. Хората бяха цяла нощ на улицата. Голямо притеснение настана”. Това разказа в ефира на „Здравей, България“ Георги, един от преживелите земетресението, което удари около 22:45 часа местно време в неделя вечер.

„Самото земетресение беше с доста голяма продължителност. След него имаше няколко по-слаби. Има и големи щети. По-старите къщи са целите напукани”, посочва той. По думите му все още няма данни за жертви и ранени.

Според последната информация трусовете са усетени и от жители на България, Косово, Сърбия, Черна гора и Албания.

Обърнете внимание, че при представянето на данните има разминаване, което се дължи на различните измервания на сеизмологичните центрове, както и на разликата в часовия пояс. Официално приетото часово време в Гърция е UTC+2 (съвпада с българското), а в Северна Македония – UTC+1, което означава, че там часовниците показват един час назад.

Става дума за едно и също земетресение с магнитуд около 5,5 по Рихтер, което в Гърция е отчетено около 23:45 часа, а в Северна Македония – около 22:45 часа.