Трус с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер бе регистриран в Румъния. Земетресението бе усетено на много места и у нас, включително в София.

Земетресението е регистрирано в 15:16 часа румънско време (съвпада с българско). Епицентърът му бил на 5 км източно от град Тисмана, на дълбочина 40 км.

Земетресението беше последвано от три вторични труса. Първият бил със сила 3,9 по Рихтер, а следващите два – с 3,5 по Рихтер.

 „Имаме данни, че земетресението е усетено на територията на страната – основно във Видин, Враца, Монтана и София”, каза в ефира на NOVA сеизмологът от БАН доц. Пламена Райкова.

По информация в НИГГГ-БАН трусът е усетен в Северозападна и Централна България и на места в южната част на страната. В института са получили информация и от Пловдив, Перник, Кула, Велинград, Горна Оряховица, Ябланица, Стара Загора и Хасково.

Според българските сеизмолози трусът е бил с магнитуд 5,8, а вторичните са четири на брой – 4,3; 3,9; 3,4 и 1,9 по скалата на Рихтер.

Пред БТА директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН проф. Николай Милошев обясни, че няма връзка между зачестилите земетресения в Румъния и станалите по-рано силни трусове в Южна Турция и в Сирия.