Емблематичната сграда на Народния театър беше наводнена от пороя, който се изсипа над София този вторник. Същата нощ целият наличен състав на аварийната служба остана на терен. Получени са десетки сигнали.

Според последните данни общо над 40 хил. са мълниите, ударили България в рамките на няколко часа. Щетите от бурята преминала над страната ни, са сериозни, особено в района на столицата.

По ирония на съдбата гръмотевичната буря свали представлението „Когато гръм удари, как ехото заглъхва” от Народния театър. Наложи се зрителите да бъдат евакуирани.

Причината е, че тръбите, които отвеждат дъждовната вода, започнали да се пукат една след друга. И така от стените, откъдето преминават, бликнала вода. Докато публиката чака да влезе в камерната зала на Народния театър за представление, водата ги изпреварила.

Част от зрителите били евакуирани, а другите сменили постановката и се потопили в света на политическите амбиции в спектакъла „Големанов”. Тази сряда в театъра започнаха да изчисляват щетите.

Директорът на театър „Иван Вазов” Васил Василев каза, че ако щетите по сградата са в рамките на стотици хиляди, биха могли да се справят, но подозирали, че те ще стигнат милиони. Затова от Народния театър призоваха Министерството на културата за помощ.

От там обявиха, че са готови да помогнат, но още никой не ги е потърсил. Дъждовната вода засегна и гардеробната, където се пазят костюми, носени от Стефан Данаилов, Велко Кънев, Андрей Баташов.

За последно основен ремонт на Народния театър е правен през 1976 година.

Прочетете също и:

Мощната буря в София беше необичайна за края на септември

Буря удари София: трима души станаха жертва на мълния

Очакваме ли още бури в следващите дни