Поройни дъждове и градушки нанесоха големи щети в Югозападна България. Най-засегнати са селата в района на Хаджидимово, където има разрушени пътища и унищожени посеви, съобщи NOVA.

В село Петрелик не са виждали такава буря от години насам. Пътят бил залят от вода, а цяла реколта с тютюн е унищожена.

„Благодарим, че мина за 20-30 минути. Ако беше продължила още толкова, щяхме да се простим с абсолютно всичко“, казва местен жител.

Сериозни щети са нанесени и по единствения път, който свързва селото със съседните населени места. Кметът Тодор Прокопов съобщава, че 7 см асфалт е изкъртен.

Улиците в Лом също бяха наводнени заради поройните дъждове, а на места градушка покри пътищата. Републиканският път Монтана – София също беше непроходим. Хората трудно стигат до домовете си заради огромните дупки по настилките.

„В града са се излели 56 л/кв.м по данни на хидрометеорологическите станции. Над час и половина бяхме без ток. Повече от 10 улици са с повредени настилки. Голяма част от тях са непроходими“, обясни кметът на града Георги Гаврилов.

По думите му общината ще потърси финансова помощ от фонд „Бедствия“. Финансирането на пътя, свързващ Лом с Монтана и София, е 3,5 млн. лева и до момента е изграден километър и половина от общо 3 км отсечка.