През предстоящото лято се панира цветните фигури в парковете и градините на София да бъдат заменени със зеленина, съобщава Столична община.

"Предвижда се да бъдат запазени цветни две места през цялата година – цветното слънце пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и гербът на София при алея „Яворов“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя съобщи, че фигурите ще напомнят за цветята, които догодина отново ще ни радват, и за градините, в които отново ще можем да се разхождаме.

Фандъкова обяснява, че необходимо да се спестят част от средствата за лятно зацветяване, за да могат да бъдат разпределени според новата ситуация.

"В момента в парковете и градините на София цъфтят пролетните цветя - лалета, теменужки, които бяха засадени миналата есен. В новата ситуация е нужно да се откажем от някои допълнителни разходи.", обяви Фандъкова.

Покрай улиците и булевардите продължава засаждането на нови дървета като част от мерките за по-чист въздух. Започна засаждането на 1100 дървета през тази пролет, както и засаждането на 800 млади фиданки в Борисовата градина.

Прочетете също и:

За по-чист въздух в столицата

По време на пандемия: как изглеждат софийските улици

Ще мият софийските булеварди за по-чист въздух