През последните дни прогнозата за времето ни изненадва. Не само, че не успяхме да се насладим на типичната "Бяла Коледа", но и изоставихме палтата, за да ги заменим с пролетни връхни дрехи. Ето какво ще бъде времето, когато посрещаме Новата година, според климатолога проф. Георги Рачев.

„Времето около коледните и новогодишните празници не е просто топло. То е горещо. Като сравняваме с  Великден – тогава времето е доста по-студено, спрямо дните до Нова година. Това не е нещо изключително”, заяви Рачев в ефира на „Здравей, България”, по NOVA.

В момента над страната има студен фронт, който обаче няма да се отрази на топлото време, поради високото атмосферно налягане и влажния въздух.

По-голямата влажност идва от Атлантическия океан, но когато достигне територията на Западните Балкани – тя изчезва.

„Затова обещахме и сняг на Коледа, но той падна западно от България. Затова очакваме по-студеният въздух, който ще нахлуе около Нова Година, да донесе захлаждане”, казва професор Рачев.

По думите му синоптиците са познали прогнозата за декември, която е била за по-влажно време и валежи, които са попълнили водния баланс в язовирите.

Има добри новини и за скиорите. Снегът е в средностатистическите норми, но към момента е по-малко от обичайното. Повече снеговалежи ще има през януари и февруари.

Подробностите за времето в края на отиващата си 2020 година и началото на новата 2021 година гледайте във видеото.