Възможно е да се появи драстичен ръст в броя на застрашените животни в Австралия, вследствие на опустошителните горски пожари през 2019-2020 г. За това предупреждават специалисти от университета на Куинсланд в изследване, публикувано в сп. "Нейчър еколъджи енд еволушън".

 

 

Огнената стихия е нанесла поражения върху значителна част от естествения хабитат на 70 местни вида животни. В резултат на горските пожари като застрашени от изчезване бяха вписани 21 животински вида, сред които са вид торбеста мишка и дългокрак потору.

Общо 12 милиона хектара бяха напълно изпепелени от пожарите в периода от август 2019 г. до март тази година. Наред с това бяха унищожени 3000 жилища, а загиналите са 33 души.

 

 

Учените смятат, че в черната статистика могат да бъдат включени и повече от 1 милиард животни. Последните данни сочат, че общо 97 хиляди квадратни километра терени с растителност в южните и източните части на Австралия са били изпепелени. Те са били обитавани от 832 вида животни. 

Съавторката на проучването Мишел Уорд информира, че много от тези видове са били застрашени от изчезване преди появата на горските пожари. Най-често са страдали заради сушата, различни болести или нарушаването на естествения им хабитат.

"Изследването ни показва, че мегапожарите може да са влошили значително ситуацията чрез ограничаване на територията и хранителните ресурси и превръщането на естествената среда в неподходяща за години напред", коментира Уорд.

Още по темата:

Спасиха десетки животни от огнената стихия в Австралия

Димът от пожарите в Австралия се носи над планетата

Мегапожар в Австралия заради бурен вятър