Една трета от повърхността на Земята е изложена на риск от пресъхване поради изменението на климата, тъй като ефектите от него стават все по-забележими дори и в райони на Средиземноморието, Централна и Източна Европа.

Не толкова популярен, но много ключов аспект на глобалното затопляне, е промяната в почвата на планетата, припомня DarikNews.bg. Опустиняването (или т.н. дезертификация) застрашава средиземноморски страни като Испания и Гърция от известно време, но сега засяга и някои неочаквани части на Европа, като Унгария, казва унгарският метеоролог Моника Лакатош.

"Негативният ефект от изменението на климата може да се наблюдава върху екстремното разпределение на валежите. Поради по-силното изпарение някои региони на планетата ще станат по-сухи, докато други ще бъдат изправени пред по-голям риск от наводнения", обяснява Лакатош.

В Националния парк "Кискунсаг" има изоставен пресъхнал воден басейн, който някога е бил дълбоко езеро, което е давало препитание на рибарите. Сега една от старите вили край него все още стои, с лодка, която чака край сухите брегове.

През последните десетилетия нивата на водите в този район са спаднали с повече от 6 метра. Въпреки убеждението, че най-доброто решение за спасяването на почвата е засаждането на повече дървета, това не е така.

"Много проучвания са единодушни, че засаждането на дървета увеличава изпарението и понижава нивото на водите. Освен това допринася за изсушаването.", казва Золт Бакронаги, който е отговорен за опазването на климата в Националния парк "Кискунсаг".

Промените на климата отговарят за изменянето на над 33% от земната повърхност и също така излагат на риск хранителните доставки на около 1 милиард души по целия свят.

Още по темата:

Колко време остава на човечеството

Как Луната влияе на климата на Земята