Резултати от ново научно изследване, публикувани в сп."Нейчър Клаймът Чейндж", сочат, че полярните мечки може да изчезнат като вид до 2100 г., ако не бъдат предприети спешни мерки срещу глобалното затопляне, съобщиха световните медии.

 

 

Авторите на проучването съобщават, че има популации бели мечки, които вече са стигнали до ръба на оцеляването заради топенето на ледовете в Арктика. Ледът в Северния ледовит океан е необходим на тези животни, за да ловуват. Когато той се топи или пука, полярните мечки трябва да изминават дълги разстояния или да стигат до сушата, за да се сдобият с храна за себе си и малките си.

Белите мечки са категоризирани от Международния съюз за защита на природата и природните ресурси като уязвим вид, който е изложен на голям риск от изчезване в неголям период от време, а най-ключовият фактор за намаляването на популацията им са промените на климата.

Учените са успели да моделират разхода на енергия на бозайниците, за да изчислят докога ще могат да издържат на променените климатични условия.

 

 

Д-р Стивън Амструп, главен учен в организацията Полар Беърс Интернешънъл, казва, че броят на новородените мечета, които оцеляват, намалява, тъй като майките им нямат достатъчно телесна мазнина, за да отделят мляко и да ги хранят.

Най-лошият сценарий, който прогнозират резултатите от изследването, за високи нива на емисии парникови газове в следващите десетилетия, е вероятно почти всички популации бели мечки да изчезнат до края на века. Дори и да има умерено намаляване на вредните емисии, вече е сигурно, че някои от популациите на полярните мечки ще изчезнат.

Прочетете също и:

Белите мечки и климатичните промени

Температурата на Земята ще е над нормата в следващите месеци

Какво ще стане, ако вечната замръзналост в Арктика се стопи