Чести пролетни валежи ще им през следващите дни. От понеделник от югозапад на североизток ще премине обширен средиземноморски циклон. Студеният му фронт, по който се очаква активна гръмотевична активност с риск от градушки, преминава над съседна Гърция.

У нас днес ще има сериозни количества валежи, по-значителни в централните части на страната. В сила е жълт код с очаквани количества до 20-25 литъра на квадратен метър за денонощието. Максималните температури ще са между 8 и 13 градуса.

Валежите продължават във вторник и сряда, но постепенно ще отслабват. През втрия ден има голяма вероятност за формиране на купесто-дъждовна облачност с краткотрайни, на моменти интензивни превалявания с гръмотевици в Южна и Източна България.

Има риск от дребни градушки.

В четвъртък преваляванията ще бъдат незначителни и само на изолирани места. Ще започне затопляне и температурите през деня ще достигнат стойности между 15 и 20 градуса.

Нахлуването на по-топъл въздух е предпоставка за сутрешни мъгли, най-вече в Югоизточна България и около крайбрежието, предупреждава синоптикът на NOVA Николай Василковски.

В петък над Източна Европа да премине слаб студен фронт, с краткотрайни следобедни валежи с гръмотевици. През уикенда времето ще е топло и с незначителни превалявания.