Учени, цитирани от световните медии, предупреждават, че разширяването на стопанствата и пасищата в амазонските дъждовни гори и изсичането на дърветата заплашва с нови пандемични заболявания.

Много видове животни, сред които прилепи, маймуни и комари, биват пропъждани от естествения си хабитат заради изсичането на дърветата. На тяхно място се настаняват видове, които са по-адаптивни към саваната, като гризачи например.

В комбинация с тези промени нарастващото антропогенно въздействие върху животните, вследствие на навлизането на хората все по-навътре в горите, увеличава вероятността от прескачането на силно заразни вируси, бактерии и гъбички между видовете. Освен това покачването на температурите заради климатичните изменения също зависи от изсичането на горите.

Специалисти от института за здравни изследвания "Евандро Чагас" в Белем са разпознали близо 220 различни типа вируси в Амазония, 37 от които могат да предизвикат болести при хората. Петнайсет от тях имат потенциал да предизвикат епидемии.