Първият работен ден за новата седмица започва със снеговалежи и снежна покривка. По-значително ще вали в западната половина на страната. Ще духа умерен до силен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 0 и 7 градуса.

Обявен е жълт код за сняг в 12 области на страната, в 3 области предупредителният код е за валежи от дъжд и сняг, а в други 3 - за силен вятър.

Предупреждението за сняг е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София област и град, Перник, Кюстендил и Смолян, където ще има обилни снеговалежи.

Снимка: pexels Снимка: pexels

В областите Русе, Пазарджик и Благоевград е в сила жълт код за дъжд и сняг, а очакваните количества са между 15 и 20 л/кв. м. Жълт предупредителен код е обявен и за Добрич, Варна и Бургас, където североизточният вятър ще достига до 15-20 м/сек.

Облачно ще е времето над планините. По билата ще има мъгли и снеговалежи. Вятърът ще е умерен до силен от изток. Снежни виелици ще се образуват по планинските проходи. Максималните температури на 1200 метра ще са около 3 градуса, а на 2000 метра - около -3 градуса. 

Над Черноморието ще има превалявания от дъжд. Вятърът ще остане умерен до силен от североизток. Максималните температури ще са между 5 и 8 градуса, температурата на морската вода е около 10 градуса, а вълнението на морето е 3-4 бала.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Времето във вторник ще продължи да бъде облачно. Валежи от дъжд ще има над Горнотракийската низина и по Черноморието, а от сняг - северните и западните райони на страната, където ще продължава да се трупа снежна покривка. Максималните температури ще са между 0 и 6 градуса.

Валежите постепенно ще отслабват и спират в сряда, но над страната ще остане предимно облачно. Времето ще започне постепенно да се затопля и температурите ще достигат до 10 градуса на места.

Прочетете също и:

Какво време ни очаква през март

Силно земетресение срути сгради в Загреб

Пандемията прочисти въздуха и водите