На 31 декември 2020 г. в Съединените щати беше приет законът "Една малка стъпка за защита на човешкото наследство в космоса" (One Small Step to Protect Human Heritage in Space Act).

Според него при нови мисии до Луната американските компании и други организации, работещи с НАСА, са длъжни да опазват американската техника, оставена там преди 50 г.

Артефактите, оставени от мисиите "Аполо", имат голяма културна, историческа и научна стойност не само за Съединените щати, но и за цялото човечество.

 


През 2011 г. е изготвен списък с препоръки, които не бяха обвързващи, "за защита и запазване на историческата и научна стойност на лунните артефакти на правителството на САЩ“, който заляга в основата на новия закон.

Препоръките се отнасят до трасетата на космическите кораби, кацащи на лунната повърхност, и определят „забранени зони“, за да се избегне целенасоченото или неволно прилуняване на местата, вече използвани от мисиите "Аполо". Между 1969 и 1972 г. на Луната са кацали шест мисии.

Законопроектът, представен за пръв път от сенаторите Гари Питърс и Тед Круз, и приет от Сената през юли 2019 г., се отнася за всички федерални агенции на САЩ, отговарящи за лицензирането на дейности в космоса, а не само за НАСА.

Според новоприетия закон се разширява само защитата на Морето на спокойствието – площадката за кацане на "Аполо 11", а не на всичките шест площадки, където са кацали мисиите "Аполо". Освен това новият закон предвижда и глоби за евентуалните нарушители.

Приетото законодателство позволява на директора на НАСА да отменя ограниченията за достъп до местата за кацане на "Аполо", ако причините за това са легитимни и имат значителна историческа, археологическа, антропологична, научна или инженерна стойност.