САЩ с най-големия принос в света за генерирането на пластмасови отпадъци. Страната спешно се нуждае от нова стратегия за ограничаване на огромното количество пластмаса, което се изхвърля в океаните, установи нов доклад, представен на федералното правителство.

От 1960 г. САЩ регистрира рязко увеличение на пластмасовите отпадъци. Само през 2016 г. Страната е допринесла с близо 42 милиона метрични тона (ММТ) пластмасови, което възлиза на около 130 кг отпадъци за всеки жител на Америка.

Това количество е повече от генерираните отпадъци на всички страни членки на Европейския съюз взети заедно, сочи анализът, цитиран от световните информационни агенции.

 

 

Докладът носи името „Разчитане на ролята на САЩ в глобалните пластмасови отпадъци в океана“ и е бил поръчан от Конгреса като част от Закона за спасяване на нашите морета 2.0, който стана закон през декември 2020 г.

В световен мащаб най-малко 8,8 ММТ пластмасови отпадъци навлизат в морската среда всяка година, еквивалент на изхвърляне на камион за боклук, пълен с пластмаса, в океана всяка една минута.

Авторите на доклада са изчислили, че ако настоящите тенденции продължат, броят на изхвърлените в морето отпадъци може да достигне 53 ММТ годишно до 2030 г., което е приблизително половината от теглото на цялата риба, уловена от океаните в световен мащаб всяка година.

Докладът предлага редица стъпки за справяне с кризата – първо сред тях е намаляването на производството на пластмаса, например чрез установяване на национален таван.

Сред някои от другите предложения са използването на по-бързо разградими материали, ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, както и подобряване на управлението на отпадъците.

Авторите на изследването призовават САЩ да разработят националната си стратегия не по-късно от края на 2022 г.

 

 

„Това е най-изчерпателният и унизителен доклад за замърсяването с пластмаса, публикуван някога“, каза Джудит Енк, президент на нестопанската организация Beyond Plastics.

По думите ѝ това е червен код за опасността от замърсяването и почистването на отпадъците няма да спаси океана. Според нея политиците и бизнес лидерите трябва спешно да прочетат доклада и да предприемат действия.

„Въпросът е спешен, тъй като производството се увеличава, генерирането на отпадъци се увеличава и следователно въздействията от замърсяването също имат потенциал да се увеличат“, казва Джена Джамбек, член на научния комитет зад доклада.

Прочетете и:

Какво се случва с изхвърлените пластмасови бутилки

Пластмасата в океаните е голяма заплаха за живота на морските костенурки

Забраниха пластмасовите торбички в Северна Македония

Българското Черноморие – едно от най-замърсените с микропластмаса