Река Колорадо е дълга 2330 км и осигурява вода на седем американски и два мексикански щата. Според публикация в сп. "Сайънс"  дебитът ѝ е намалял с 20% за последния век, като повече от половината от загубата се дължи на климатичните промени, пише DarikNews.bg.

Изследователи от Американския геоложки институт са изготвили модел на движението на водата – снеговалежи, дъждове, оттичане, изпарение, в горния басейн на Колорадо за периода от 1913 до 2017 г. Учените са използвали исторически данни за температурите и валежите и сателитни наблюдения с цел да определят как климатичните промени влияят върху движението на водата.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Резултатите от изследването показват, че снежната покривка намалява с всяка следваща зима заради глобалното затопляне. При наличието на по-малко сняг следва да има и по-ранно топене през пролетта. По-слабо заснежената повърхност отразява по-малко слънчеви лъчи, в резултат на което те биват поглъщани, а това води до повишено изпарение и съответно до понижен дебит.

В периода 1913 – 2017 г. дебитът на реката е намалял с около 20%, като 1/2 от загубата е вследствие глобалното затопляне, а останалата се дължи на колебания във валежите.

Прочетете също и:

Гранд Каньон – феноменът на времето

Ще загубим ли алпийските ледници

Германия, Филипините и Япония са най-засегнати от промените в климата