Русия подготвя национален план за адаптация, който е свързан с потенциалните ползи от глобалното затопляне, съобщават световните медии, като цитират сайта на руското правителство.  

В сравнение с останалата част на планетата, Русия се затопля два и половина пъти по-бързо, а последиците ще имат нарастващо влияние върху социално-икономическото развитие на страната, условията на живот, човешкото здраве и икономиката.  

Наред с негативите  – увеличаване на наводненията, повече пожари и топене на вечно замръзналите територии, правителството посочва и някои положителни промени.

Заради по-късата зима населението ще може да пести от отопление, а освободените от вечния лед площи ще могат да се използват за земеделие.  

Според плана за адаптация страната ще построи нови язовири, ще разработи култури, които са устойчиви на суша, и ще е подготвена за евакуация на големи групи хора в риск.  

Руският президент Владимир Путин не смята, че човешката дейност е причина за промените в климата, за разлика от повечето учени, които посочват употребата на изкопаеми горива като основна причина за увеличението на парниковите газове.   

В световен мащаб Русия е четвъртият най-голям замърсител с парникови газове.

Прочетете и:

Поникнаха кокичета в Москва

Територията на Русия нараства заради глобалното затопляне