Климатът на море Лаптеви е един от най-суровите от всички арктически морета. Този октомври руското арктическо море все още не е замръзнало, съобщават световните медии.

Известно като "родното място" на леда, през 2020 г. морето Лаптеви се размрази много по-рано от която и да било предходна година. Арктическият лед обичайно намалява през пролетта и лятото, нараства пред есента и зимата, като достига максимални нива през март.

Учените обясняват сегашната ситуация със затоплянето в началото на лятото и най-вече с необичайно горещата вълна в Сибир. Влияние оказват и топлите атлантически течения.

Според климатолозите температурата на океанската вода в района са е повишила с повече от 5 градуса по Целзий. Те предупреждават, че бавното замръзване на морето може допълнително да ускори намаляването на морския лед. Обяснението е, че незамръзналите огромни водни площи поглъщат слънчевата радиация, вместо да я отразяват обратно, а това засилва затоплянето.

 

 

Морето Лаптеви е наричано родно място на арктическите ледове, защото между октомври и май вятърът издухва от него към Северния ледовит океан огромни количества тънки слоеве лед.

Учените прогнозират, че ако нивата на въглероден диоксид останат непроменени, ледът в Арктика ще изчезне.

Още по темата:

Рекордна загуба на морски лед в Арктика