За последните 30 дни нивото на концентрация на веществата, замърсяващи въздуха в Китай, е надвишило показателите от 2019 г. Информацията е публикувана в доклад на Центъра за изследвания в областта на енергетиката и чистия въздух.

Опасно високо е количеството на азотен диоксид, серен диоксид и озон, като нивото на последния газ скоро ще се доближи до рекордните показатели през 2018 г. Анализите се базират на данни от 1500 станции, които следят за качеството на въздуха.

По време на въведеното извънредно положение във връзка с разпространението на коронавируса беше отчетен спад в концентрацията на вредните газове. Количеството им във въздуха започна да намалява през февруари, като достигна най-ниското си ниво в началото на март, а сега надхвърли равнището от периода преди кризата, пишат авторите на изследването.

 

 

В доклада се посочва, че промяната в стойностите е вероятно да се дължи на емисиите от промишленото производство, тъй като най-силно замърсен е въздухът в големите градове Пекин и Шанхай, както и в райони, където има горене на въглища.

Вследствие на проведеното проучване се стига до заключението, че е необходимо приемането на зелената икономика и чистата енергия като приоритетни области във възстановяването на Китай след кризата от COVID-19.

Прочетете също и:

Емисиите на въглероден диоксид в Индия са намалели значително

Как влияе мръсният въздух на интелекта

7-те най-големи глобални катастрофи в историята на Земята