По време на летния сезон в Южното полукълбо австралийски учени са регистрирали първата топлинна вълна в Източна Антарктида, информират световните медии.

На 24 януари тази година в изследователската база "Кейси" в Източна Антарктида е отчетена температура 9,2 градуса Целзий това е най-високата температура, регистрирана на същото място. На следващата сутрин е отчетена най-високата минимална температура – 2,5 градуса Целзий. В продължение на 3 дни минималните температури са били над 0 градуса Целзий, а максималните – над 7,5 градуса Целзий – този факт дава право на специалистите да говорят за топлинна вълна.

Въз основа на предишни наблюдения на горещи периоди в Антарктида авторите на проучването от Австралийската антарктическа програма смятат, че в бъдеще ще се наблюдават различни биологични ефекти, а екстремните климатични явления в този край на света ще зачестят.

През месец февруари тази година в изследователски бази на Антарктическия полуостров също са отчетени рекордно високи температури.

Прочетете и:

Рекордните температури в Антарктика се нуждаят от потвърждение