Докато някои се наслаждават на есенния листопад, оприличавайки го на цветна картина, то други гледат на листата по различен начин.

Преди да поемат по дълъг път, всички листа в центъра на столицата минават през няколко метли. Ася, Димитринка и Мария запретват ръкави всяка сутрин в 6:30, когато навън все още е тъмно и не могат да различат цветовете на есента. Ето какво разказаха те за предаването "Събуди се" по NOVA:

Ние сме много добър екип трите, справяме се с абсолютно всичко в работата и когато има взаимност и всичко е добре“, споделя Ася Стефанова.

Те са убедени, че работят с мерак, независимо, че на момента се чувстват сякаш извършват сизифов труд. От време на време сядат да си починат на припек и да се поогледат, тъй като и трите са ценители на красивите гледки.

„Когато метем и шумата започне да пада от силния вятър, става много красиво“, добавя Ася.

А ето го и "листопътя": от метлите на триото към чувалите, от чувалите към камиона, а от там поема Диана. Тя е единствената жена сред шофьорите, която всички третират като равностоен колега.

„От началото се опитваха, което може би донякъде ми беше неприятно. Не искам да ме разделят. Няма мъжка и женска работа. Или решаваш, че ти харесва или търсиш нещо друго“, разказва Диана Банкова.

През последните 3 години всяка есен Дияна прави по няколко курса по пътя на листата. Последната й работа при всеки курс е да разтовари листата в инсталацията за биологично третиране на отпадъци „Хан Богров”.

А там листата се превръщат в компост – материал, който се използва за наторяване. Ето така кръгът се затваря – компостът от листата се превръща в биотор за растенията, чийто листа след време падат на земята.

Повече по темата гледайте във видеото