Екип на NOVA отплава за Антарктида с първия български научноизследователски военен кораб „Св. Св. Кирил и Методий“. Благой Цицелков и операторът Николай Кънчев са част от 31-вата българска антарктическа експедиция на остров Ливингстън.

Корабът първо акостира във Варна. Част от екипажа са и 23 курсанти от ВВМУ-Варна. Плаването ще продължи общо 4 месеца. Корабът ще мине през уникални места като Босфора и Дарданелите.

В 13 ч. се проведе церемония преди потеглянето на кораба. Потапянето в ледените води на Атлантическия океан е най-голямото предизвикателство, с което се справят само най-опитните капитани. Затова капитанът на кораба Николай Данаилов премина специално обучение в Аржентина. 20 дни ще трае само пътуването през океана.

„Вие сбъдвате една мечта, не моя лична мечта, а на цялата ни научна общност. С вашето дело България се заявява като морска нация. Желая ви успешно плаване. Св. Стефан ни изпраща много слънце“ – с тези думи професор Христо Пимпирев се обърна към екипажа на плавателния съд.

Първата спирка на кораба ще бъде Истанбул, а от Картахена курсантите ще се върнат в България с военен самолет. Апаратурата на кораба ще позволи по-умели научни опити на Ледения континент.

И корабът отплава, изпратен от церемония, почести и сълзи. На борда му има 26 души екипаж, които ще плават до остров Ливингстън, 23-ма курсанти и техните трима преподаватели, които ще плават до Картахена, Испания.

Сред задачите на българските учени ще бъде да изследват дънните утайки около остров Ливингстън, както и наличието на флора и фауна в тях. А след като първи в света откриха злато на острова, полярниците ни ще продължат да проучват сушата за залежи от полезни изкопаеми.

Повече вижте във видеото.