Димът от опустошителните пожари в Австралия успя да достигне въздушното пространство на Чили и Аржентина, след като измина 12 000 км над Тихия океан, научихме от DarikNews.bg.

Експерти от чилийската метеорологична служба показаха спътникова снимка на облаците дим, донесени от въздушните потоци до Южна Америка.

Към момента пожарите са се разпрострели на значителни територии в югоизточната част на континента в щатите Нови Южен Уелс и Виктория. Понастоящем са унищожени 6,5 милиона хектара гори, около 2000 жилища и близо 3000 административни и стопански постройки. Огнената стихия бушува от февруари миналата година и досега е взела 25 жертви.

По последни данни пожарите са нанесли щети за над 700 млн. австралийски долара (485 млн. щатски долара). Предявени са около 9000 застрахователни иска за разрушения и щети.

Сега климатичните условия в южните и източните части на страната са по-меки, което улеснява работата на пожарникарите. Очаква се обаче времето да се влоши до края на тази седмица.

През изминалата нощ валя дъжд в щатите Нов Южен Уелс и Виктория, но обстановката остава усложнена. Очаква се през уикенда температурата отново да се повиши до 40 градуса Целзий.

Още по темата:

Половин милиард животни са загинали в пожарите в Австралия

Положението в Австралия е бедствено

Сидни отново потъна в мъгла