Подробен анализ доказва вредите от замърсения въздух върху човешкото тяло „от главата до петите“ – деменция, сърдечни и белодробни заболявания, проблеми с плодовитостта, намален интелект и още много, предава The Guardian

Изследването е от 2019 г. и доказва, че системното дишане на замърсен въздух може да доведе до увреждането на почти всеки един от човешките органи и на почти всяка клетка в тялото.

Според Световната здравна организация (СЗО) замърсяването на въздуха е „извънредна ситуация за общественото здраве“, след като над 90% процента от световното население е изложено на токсичното му влияние. Изследователите твърдят, че смъртните случай вследствие на дишането на ръсен въздух води до двойно повече смъртни случай в сравнение с тютюнопушенето.

 

 

„Замърсяването на въздуха може да навреди както остро, така и хронично, като потенциално засяга всеки орган в тялото“, заключават учените от Форума на международните респираторни дружества в двете изследвания, публикувани в списание Chest.

Ултра фините прахови частици преминават през белите дробове, улавят се от клетките и се пренасят през кръвния поток, чрез което достигат до почти всички клетки в тялото.

Проф. Дийн Шрауфнагел от Университета на Илинойс в Чикаго, който ръководи изследването, казва: „Няма да се изненадам, ако почти всеки орган е засегнат. Ако нещо липсва, това вероятно е защото все още не е било проучено“.

По думите на д-р Мария Нейра, директор на общественото здраве и здравеопазването на околната среда на СЗО докладът добавя още информация към наличните към момента доказателства.

Снимка: pexels Снимка: pexels

„Има повече от 70 000 научни статии, които показват, че замърсяването на въздуха се отразява на здравето ни“, казва Нейра.

Как замърсяването на въздуха достига до всяка част на тялото?

СЗО нарече замърсяването на въздуха „тих убиец“, тъй като широко разпространените му ефекти често не се приписват на токсичния въздух.

Белите дробове и сърцето

Според доклада вредното въздействие на мръсния въздух започва още при вдишване на замърсяването. Това води до проблеми с дишането, от астма до емфизем до рак на белите дробове.

Вече има и неоспорими доказателства, че замърсяването на въздуха води до сериозно увреждане не само на белите дробове, но и на сърцето. То увеличава риска от сърдечни удари, тъй като артериите се стесняват и мускулите отслабват.

Една от причините за широкообхватните щети от замърсяването на въздуха е, че много малки частици могат да проникнат в белите дробове и да се разнасят из тялото. „Те попадат директно в органите“, каза Шрауфнагел.

Фините и ултра фините прахови частици могат дори да "пътуват" нагоре по обонятелния нерв в мозъка. Нова област на изследвания също предполага, че замърсяването на въздуха може да повлияе на функционирането на гените, разяснява още Шрауфнагел.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Мозък и интелект

Инсулти, деменция и намалена интелигентност са всички състояния, засягащи мозъка, които са свързани със замърсяването на въздуха. Има и доказателства, че лошият сън може да бъде следствие от дишането на токсичен въздух.

„Имунните клетки смятат, че (частицата на замърсяването) е бактерия, преследват я и се опитват да я убият, като отделят ензими и киселини. Възпалителните протеини се разпространяват в тялото, засягайки мозъка, бъбреците, панкреаса и така нататък. В еволюционен план тялото е еволюирало, за да се защитава от инфекции, а не от замърсяване“, обяснява Шрауфнагел.

Органи в коремната кухина

Сред многото други засегнати органи е черният дроб. Шрауфнагел смята, че първоначално този факт го е изненадал, докато не се е замислил за ролята на черния дроб в премахването на токсините от тялото.

Изследването свързва замърсяването на въздуха и с множество видове рак, включително в пикочния мехур и червата, където също е открито увеличение на синдрома на раздразнените черва. Кожата и костите също са засегнати, тъй като токсичният въздух води до по-бързо стареене при първото и чупливост при второто.

Плодовитост, бебета и деца

Може би най-тревожното въздействие на мръсния въздух е увреждането на репродуктивността и увеличаването на риска от спонтанен аборт.

Неродените деца също са засегнати, тъй като скорошно проучване установява замърсители в плацентата, които подхранват плода.

Замърсяването на въздуха също е силно свързано с ниско тегло при раждане на бебета, което има последствия през целия живот. Изследването установява, че децата са особено уязвими, поради факта, че телата им все още се развиват.

Специално при подрастващите мръсният въздух води до закърняване на белите дробове, предразположение към затлъстяване, левкемия и проблеми с психичното здраве.

„Докторите трябва да говорят“

Шрауфнагел е притеснен, че много лекари не знаят за това широкообхватно увреждане, свързано с токсичния въздух.

„Някои нямат представа, че замърсяването на въздуха засяга органите, в които се специализират. Но засяга и техните органи и е по-добре да обърнат внимание“, каза той. „Те трябва да образоват своите пациенти и след това трябва да говорят в полза на действителното разрешаване на проблема".

Изследователите не могат да експериментират върху хора и затова по необходимост много проучвания показват значителни връзки между лошото качество на въздуха и болестта, но не могат да докажат причина и следствие.

Въпреки това, според Шрауфнагел особено убедителни доказателства идват от три типа изследвания: където замърсяването на въздуха и болестите се променят в тандем с течение на времето, където „дозата“ на замърсяването корелира с нивата на заболяване и от изследвания върху животни.

Например действията на китайското правителство за намаляване на замърсяването преди Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. доведоха до повишаване на теглото при новородените в града.

„Вредните ефекти се появяват дори при нива под стандартите за качество на въздуха, които преди са се считали за безопасни“, предупреждават учените, но и добавят: „Добрата новина е, че проблемът със замърсяването на въздуха може да бъде решен“.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

По-голямата част от замърсяването на въздуха идва от изгарянето на изкопаеми горива за генериране на електроенергия, отопление на домове и електротранспорт.

„Трябва да работим върху тези фактори по много драматичен начин“, казва Нейра. „Вероятно сме първото поколение в историята, което е изложено на толкова високо ниво на замърсяване. Хората ще кажат, че в Лондон или на други места е било по-зле преди 100 години, но сега говорим за невероятен брой хора, изложени на големи количества замърсяване за дълго време“.

Мегаполисите, чиито граждани ежедневно дишат токсичен въздух, са десетки.

Учените допълват, че благодарение на всички налични доказателства, които непрекъснато се умножават, политиците няма да могат да кажат, че не са били запознати с проблема.

Още по темата:

Осъдиха Столичната община за мръсния въздух в София

Да дишаш мръсен въздух е като да пушиш кутия цигари на ден

Мръсният въздух води до по-тежко преболедуване на COVID-19

50 000 европейци умират всяка година заради мръсен въздух

Фините прахови частици причиняват инфаркт

Тадж Махал е застрашен заради замърсения въздух в Индия