Глобалното затопляне е факт, който все по-малко хора оспорват. Горските пожари  и наводненията стават все по-мащабни и трудни за овладяване, сезоните се размиват, горещите вълни са все по-продължителни.

Тези фактори силно влияят жизнения цикъл на земеделските култури и възможността на фермерите да отглеждат обичайните количества плодове и зеленчуци. Може би не е далеч денят, в който някои от тях ще изчезнат. Грозде, банани, авокадо, какао и кафе са сред културите, от които вероятно ще се лишим в бъдеще.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Качеството на гроздето се влияе от условията на околната среда – и най-малката промяна може да отрази негативно. Според проучване подходящата почва за отглеждане на винени сортове може да намалее със 73% до 2050 г.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Банани се отглеждат в 135 страни в света и повишаването на температурите е добре дошло, но намаляващите количества вода ще се отразят пагубно върху продукцията. Водата е от съществено значение и при отглеждането на авокадо, като необходимото количество е 250 литра вода за едно дръвче. Някои специалисти смятат, че до 2050 г. авокадото ще изчезне.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Повишаващите се температури се отразяват зле и на какаовите плантации. Какаото изисква равномерни температури, висока влажност, обилни дъждове, а има голяма вероятност до 2050 г. температурата в сегашните територии за отглеждане на какао  да се повиши с 2,1°C. Ако това се случи, площите за отглеждане на какао силно ще намалеят.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Кафето, с което започваме деня си, също е застрашено от климатичните промени. Повишаването на температурите благоприятства размножаването на специфична гъба, която унищожава насажденията в  Латинска Америка. Листата на растенията се покриват със спори на гъбата, които спират фотосинтезата и растението загива. През периода 2012 – 2017 г. щетите от гъбата се изчислявят на  повече от 2,5 млрд. евро, а около два милиона фермери са били принудени да се откажат от този бизнес.