В събота (2 март) ще бъде спряно движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища от 16 до 20 часа, съобщава DarikNews.bg.

Водачите и транспортните фирми трябва сами да организират спирането на ТИР-овете и алтернативни маршрути по време на забраната, казват от “Пътна полиция”. На нарушителите ще бъде отнета шофьорската книжка за месец, ще свалят регистрационните номера и ще получат 300 лева глоба.

Промени в движението ще има и заради празненствата на връх Шипка. Освен в интервала от 16 до 20 в събота, ТИР-овете ще бъдат спрени и в понеделник (4 март) от 14 до 20 часа.

Забраната не касае камиони, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

За омекотяване на трафика през Владая на 4 март ще има два участъка с по две ленти за влизащите в София по път Е-79. Алтернативен маршрут е и АМ „Люлин“.

От 22 часа на 2 март до 18 часа на 3 март ще бъде ограничено двупосочното транзитното преминаване на превозни средства през Шипченския проход по път Е-85, Габрово – връх Шипка - Казанлък.

Транзитният трафик ще бъде насочен през Прохода на Републиката по маршрута: Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката - Гурково - Казанлък и обратно, а шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута Габрово - Трявна - Белица - Вонеща вода - Проход на Републиката и обратно.

Жителите на Стара Загора ще пътуват към Прохода на Републиката по маршрута Калофер - Казанлък - Гурково – Проход на Републиката - Велико Търново и обратно. Пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“.

Ограничението не касае организирания междуградски автобусен транспорт.

На 3 март ще се въведат периоди на еднопосочно движение. От 5.30 до 13.00 часа движението ще бъде еднопосочно от Габрово към връх Шипка и от Казанлък към връх Шипка, а от 13.00 до 18.00 часа автомобилите ще преминават еднопосочно от върха към Габрово и към Казанлък.