От март до юни времето в Европа ще е по-топло от обичайното, без чести нахлувания на студен въздух, пише DarikNews.bg. През пролетта континентът ще бъде засегнат от продължителни периоди на сухо време, но се очакват и кратки периоди на нестабилност с чести бури.

Скоро по-голямата част от циклоните в Атлантическия океан няма да се насочват главно към Обединеното кралство, а коридорът им ще се движи по на север, което позволява да пристигат топли антициклони. Най-високото температурно отклонение тази пролет ще е в в Южна Германия и Южна Британия, както и на Приринеите.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Още през настоящия месец се очакват летни температури в някои райони на Испания и Португалия, като живакът в термометрите ще се изкачи над 35 градуса Целзий. В края на май се прогнозират температури над 30 градуса в районите край Париж и Берлин.

Поради ранното затопляне има по-голям риск от развитие на бури през втората половина на пролетта в цяла Европа. Силни гръмотевични бури и поройни дъждове се очакват във Франция, Белгия, Холандия и Северозападна Полша, а в източните райони на континента се очаква суша.

На Балканите обаче се очакват средни и дори по-силни валежи от обичайното. През март и април страните от полуострова ща бъдат връхлитани от все по-голям брой средиземноморски циклони.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

На местно ниво тази пролет ще има заплахи от наводнения. Възможно е топенето на снеговете да причини затруднения с движението по пътищата в по-високите райони. Въпреки това, през лятото у  нас вероятността от продължителна суша ще е голяма.

Прочетете също и:

Какво време ни очаква през март

Ще се радваме ли на топла пролет